2012. február 22., szerda

ÁLL A BÁL!

Karnevál van. Nem is csak olyan pár órás délutáni ovis farsang, hanem komoly parádé. Feldíszített teherautókkal, csoportosan beöltözött emberekkel, felvonulással.
Általában már péntektől 2 évestől 92 évesig mindenki be van öltözve. Kivéve az én ismerőseimet. Mert akinek én vidám karneválozást kívántam a hétvégére, az mind húzta a száját. Mint ahogy nálunk a locsolkodást sokan cikinek gondolják, és inkább elbujdokolnak húsvét hétfőn messzire, csak ne kelljen locsolni menni, locsolókat fogadni, úgy látszik itt is van egy réteg, akinek elege van a kötelező ihaj-csuhajból. Mondanom sem kell, én a locsolást is tartom a tesómmal  30 éve a fiúknak - remélem idén sem marad ki - és persze a karnevál is tetszik nekem!
Az emberek itt amúgy is kedvesek egymással, de a jelmezek miatt még több beszédtéma akad, láthatólag idegen emberek kvaterkáznak egymással, szólítják egymást angyalkámnak, gróf úrnak. Nyugdíjas párosok vonulnak bohócszerkóban tova, rózsaszín műszőrmében tolja apuka a babakocsit, melyben kifestett, kidíszített gyerekecske ül, anyuka francia parókában lohol utánuk. A boltosok is beöltöznek, minimum egy fényesen csillogó műhajzat kell legyen rajtuk.
És vasárnap délután indul a parádé! Az idő áprilisi, 15 fokos, napsütéses idő vált hirtelen borús, esős hidegségbe, hogy aztán újra tavasz legyen, majd kisvártatva borsszemnyi jegek hullanak az égből. s gyűlnek halomba. A hollandokat ez nem izgatja, a 20 éves angyalka lazán sétál a fagyban tüllszoknyában, fehér nejlonharisnyában és vászon tornacipőben, glóriával a fején. A menet halad, fent a kocsikon tombolás, lenn a járdán inkább csak bámulás.
Még hétfőn is tart a mulatság, bár nincs hivatalosan ünnepnap. Fiatalember közeledik felém aktatáskával, rendes kabátban, csak a Hermész-sisak és az alóla kigöndörödő szőke fürtök hatnak furán az első munkanapon. Már nem is kapom fel a fejem, mikor kinézve azt látom, hogy egy pocakos rabruhás megy el peckesen a kirakatunk előtt.
A legjópofább az volt a karneválban, hogy nem kellett fizetni a parkolásért, de ez még nem elég, a parkolóőrök is felvonultak egy saját autóval, szép sárga mentőmellényiekbe beöltözve. Legalább egy évben egyszer szeressék őket az emberek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése